Ev İçi Rekabetin Gündüz Kuşağında Gösterileşmesi: Gelin-Kaynana Yemek Yarışmaları Üzerine Bir İnceleme
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2025.223Anahtar Kelimeler:
Gündüz Kuşağı, Toplumsal Cinsiyet, Aile, İktidar, SöylemÖzet
Türkiye’de gündüz kuşağı televizyonu uzun süredir, aile içi ilişkilere odaklanan gerçeklik formatlarının egemenliğindedir. Bu programların arasında, gelin-kaynana yemek yarışması formatları özellikle öne çıkar. Bir ev estetiğiyle kurgulanan bu formatlar, aile yaşamının özel dinamiklerini televizyon ekranlarına taşır. Bu makale, bu formatların popüler örneklerinden olan Zuhal Topal’la Sofrada ve Gelinim Mutfakta programlarında, bu ilişkinin nasıl rekabet ve güç müzakeresi çerçevesinde yansıtıldığını incelemektedir. Söylem analizi ve Foucault'nun iktidar kuramından yararlanan bu çalışma, bu formatların ev içi iktidar ilişkilerini nasıl yeniden yapılandırdığını ve Türkiye’deki muhafazakar aile politikalarıyla nasıl örtüştüğünü ortaya koyar. Gelin-kaynana ilişkisinin bir eğlence formatına dönüşümü, ataerkil anlatıları pekiştirirken aynı zamanda da bu anlatıların içerdiği gerilim ve çelişkileri de görünür kılmaktadır. Gelin-kaynana yemek yarışmaları, televizyonun geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini nasıl yansıttığını ve dönüştürdüğünü göstermesi açısından önem taşımaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Öykü Teoman

Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.