Sürdürülebilir Akademi için İnsana Yakışır İş Koşulları: Türkiye’de Vakıf Üniversiteleri

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.47613/reflektif.2024.187

Anahtar Kelimeler:

vakıf üniversiteleri, insana yakışır iş, toplumsal cinsiyet eşitliği, saat ücretli akademisyenler, sürdürülebilir kalkınma amaçları, ILO 190

Özet

Bu çalışma, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinde insana yakışır iş koşullarını hak temelli bir yaklaşımla ele almaktadır. İnsana yakışır iş, adil ücret, güvenli çalışma koşulları ve eşit fırsatlar gibi temel unsurları içeren bir insan hakkıdır. Çalışmada, vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin çalışma koşulları, özellikle kadın ve saat ücretli akademisyenler açısından incelenmiştir. İlgili uluslararası standartlar, ILO ve UNESCO tavsiye kararları doğrultusunda değerlendirilmiş; bu çerçevede cinsiyet eşitliği, ücret adaleti ve güvencesizlik gibi konular vurgulanmıştır. Araştırma, veri taraması ve sınırlı sayıda katılımcıyla yapılan nitel bir çalışmaya dayanmaktadır ve bulgular tema analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, akademik alanın sürdürülebilirliği için insana yakışır iş koşullarının sağlanmasının ve hak temelli yapısal çözümlerin önemi vurgulanmıştır. Bu bağlamda, vakıf üniversitelerindeki mevcut durumun iyileştirilmesi gerekliliği ortaya konulmuştur.

Yazar Biyografileri

Burcu Sarı Karademir, TED Üniversitesi, SDG5 Network

Dr. Burcu Sarı Karademir doktora derecesini 2012 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. “Dengeleme Üzerine Yapısalcı Bir Analiz: ABD’nin Teröre Karşı Savaşının Çin ve Rusya Üzerindeki Etkisi” başlıklı tezini üstün başarı ile tamamlayan Dr. Sarı, statü arayışının devletlerin dengeleme eğilimleri üzerindeki etkisi üzerine doktora sonrası çalışmalarını 2013-2014 yılları arasında Profesör Dr. Robert Jervis’in danışmanlığında New York Columbia Üniversitesi’nde Arnold Saltzman War and Peace Studies bölümünde sürdürdü. Statü arayışı ve dengeleme konulu araştırma projesi 2013 yılında TÜBİTAK doktora sonrası araştırma bursu kazandı. Yayınları arasında: “Building Back Better with Gender in Mind: Centering Turkey’s Women and Girls in Earthquake Recovery”, (Middle East Institute, 2023); “Kadın-Yurttaş için ‘Mor Sözleşme’: Mor Küçülme”,  (Reflektif Sosyal Bilimler Dergisi, 2023); “Afet Sarmalında Kadınlar: Bakım Emeği Yükü ve Afet Yönetimi İçin Mor Küçülme (Purple Degrowth)”, (İktisat ve Toplum Dergisi,2023), A Conceptual History: Historical Sociological Analysis of Unipolarity in Structural Realist Literature”, (Uluslararası İlişkiler, 2023); “Mor Küçülme: Mor Ekonomi ve Küçülme Perspektifiyle Bakım Krizi”, (İktisat ve Toplum Dergisi, 2022),  A Dance of Entanglement: The US-Turkish Relations in the Context of the Syrian Conflict”, (Uluslararası İlişkiler, 2019); “Turkey as a ‘Willing Receiver’ of American Soft Power: Hollywood Movies in Turkey during the Cold War”, (Turkish Studies, 2013); and “China’s Security Understanding: from the ‘New Security Concept’ to 2010”, (China and International Security: History, Strategy, and 21st CenturyPolicyPraeger, 2014) bulunmaktadır. Araştırma gündeminde Türkiye’nin stratejik özerkliği, tek kutuplu büyük güç politikaları gibi geleneksel güvenlik ve dış politika konularının yanı sıra insan güvenliği, Mor Küçülme, afet risk yönetimi, toplumsal cinsiyet ve demokrasi gibi kritik güvenlik çalışmaları konuları yer alıyor. Dr. Sarı, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde ve Ankara TED Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümünde çeşitli dersler verdi. Burcu Sarı ve Selver Şahin, “Emancipating Women and Girls from Vulnerabilities Through A Social Reconstruction-Oriented Approach to Disaster Management” başlıklı projeleriyle 2023 Şirin Tekeli Araştırma Teşvik Desteği ödülünü almışlardır. SDG5 Network, kurucu üyesidir. 

 

Zehra Yılmaz, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, SDG5 Network

Zehra Yılmaz lisans derecesini Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı.  Yüksek Lisansını Siyaset Bilimi alanında, doktorasını Uluslararası İlişkiler alanında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaptı. Doktora çalışması sırasında Georgetown Üniversitesi/ABD’de bir yıl misafir araştırmacı olarak çalımıştır. Akademik çalışmalarına doktora sonrası da 2 yıl boyunca Van Vollenhoven Institute, Leiden Üniversitesi/Hollanda’da devam etmiştir. Şu anda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.  

Zehra Yılmaz’ın akademik ilgileri toplumsal cinsiyet eşitliği, göç ve siyasal İslam’dır. Yılmazın alandaki çalışmaları  European Journal of Cultural StudiesReligion&Human RightsMülkiyeAlternatif Politika ve Fe-Journal gibi çeşitli akademik dergilerde yayınlanmıştır. Dişil Dindarlık: İslamcı Kadın Hareketinin Dönüşümü başlıklı kitabı ise 2015 ve 2021 yıllarında İletişim Yayınları tarafından basılmıştır.   

 Akademik çalışmalarına ilave olarak, Avrupa Birliği desteği ile CEİD tarafından yürütülen “Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitiği Projesi, TESEV tarafından yürütülen” Daha Demokratik Yerel Bir Yönetişim için Sivil Toplum Güçlendirmesi” projesinde uzman ve Yaka-koop tarafından yürütülen “Van İli Kadın, Çocuk, Mülteci/Sığınmacı Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi” projesinde yürütücü olarak görev almıştır. SDG5 Network, kurucu üyesidir.

Selver B. Şahin, SDG5 Network

Selver B. Şahin is an assistant professor of international relations at Bilkent University, Ankara, Türkiye. She has more than fifteen years of teaching, research, project planning and coordination experience gained at multiple institutions in Türkiye, Australia and New Zealand. Her research is focused on development challenges and the forms and outcomes of internationally supported democratic governance reforms designed to address these challenges. This includes efforts to understand the class and gender related dynamics of institutional reform outcomes. She has carried out field studies in Timor-Leste, Kosovo, Indonesia and North Macedonia both independently and collaboratively as part of a research team. Her research has been published as a sole-authored book (with Routledge in 2015) and as solo and co-written articles in respected scholarly journals such as Third World QuarterlyDemocratizationDevelopment Policy ReviewInternational PeacekeepingContemporary PoliticsAsian Studies ReviewJournal of ContemporaryAsiaAlternatives: Global, Local, PoliticalAustralian Journal of International Affairsand the Journal of Balkan and Near Eastern Studies. She was a recipient of the Scientific and Technological Research Council of Türkiye (TÜBITAK) 2232 special grants programme for outstanding researchers returning to Turkey (in 2014-6). Currently, she is the principal investigator of a research project on the planning and implementation of government-funded scholarships funded under TÜBITAK’s 1001 Scientific and Technological Research Projects Funding Programme. Selver Şahin and Burcu Sarı received the 2023 Şirin Tekeli Research Incentive Support award with their project entitled “Emancipating Women and Girls from Vulnerabilities Through A Social Reconstruction-Oriented Approach to Disaster Management”.

In addition to continuously producing in respected academic outlets, Dr. Şahin has actively been involved in community capacity development projects delivered in Türkiye and Australia. She acted as a honorary research fellow and country contact point in Türkiye for the UN Global Compact Cities Programme, worked as a co-facilitator and translator during the delivery of a “women’s leadership” programme administered by the Australian Muslim Women’s Centre for Human Rights in Melbourne, took part in a research study on improving women’s political participation in post-conflict societies with colleagues from Monash University and the International Women’s Development Agency (IWDA), and assumed voluntary service delivery roles at Dallas community hub in Melbourne to support migrant and refugee women’s integration into the Australian society. She is a founding member of SDG5 Network.

 

Zuhal Yeşilyurt Gündüz, TED Üniversitesi, SDG5 Network

Zuhal Yeşilyurt Gündüz Siyaset Bilimi (ana dal), Amerikan Dil ve Edebiyatı (yan dal) ve İslami Bilimler (yan dal) alanlarında Birleşik lisans ve yüksek lisans eğitimini (1995) ve doktora eğitimini (2000) Bonn Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Ekim 2001 – Ocak 2012 yılları arasında Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde çalışmıştır. Şubat 2012 yılından bu yana TED Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Kasım 2022’den bu yana Bölüm Başkanıdır. İlgi alanları toplumsal cinsiyet, göç, eleştirel güvenlik çalışmaları ve AB’dir. TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi’nin yöneticisidir. Alternatif Politika, Ankara Avrupa Araştırmaları Dergisi, BOAS insights, Femina Politica: Zeitschrift für feministische Politikwissenschaft, İktisat ve Toplum Dergisi, International Policy Analysis, Internationale Politik, Journal of Muslim Minority Affairs, Merkur: Deutsche Zeitschrift für europäisches Denken, Monthly Review: An Independent Socialist Magazine, Perceptions: Journal of International Affairs, Turkish Review of Balkan Studies and WeltTrends: Das außenpolitische Journal dergilerinde yayınları vardır. SDG5 Network, kurucu üyesidir. 

İndir

Yayınlanmış

15.10.2024

Nasıl Atıf Yapılır

Sarı Karademir, B., Yılmaz, Z., B. Şahin, S., & Yeşilyurt Gündüz, Z. (2024). Sürdürülebilir Akademi için İnsana Yakışır İş Koşulları: Türkiye’de Vakıf Üniversiteleri. REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3), 691–716. https://doi.org/10.47613/reflektif.2024.187

Sayı

Bölüm

Makaleler