Sanatta Sansür Mekanizması Nasıl İşliyor: OHAL ve Sonrası
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2023.129Anahtar Kelimeler:
sansür, sanatsal ifade özgürlüğü, caydırıcı etkiÖzet
Son 20 yılda iktidarın giderek daha otoriterleşmesi ve elindeki tüm imkanları birer baskı aracı olarak kullanması gibi sebeplerle Türkiye’de insan hakları durumu ciddi şekilde geriledi. Sanatsal ifade özgürlüğü de şüphesiz zarar gören alanlardan biri. Bu yazıda, Susma Platformu’nun 2016’dan itibaren kültür ve sanat alanında sansür ve otosansüre dair yürüttüğü izleme verilerinden yola çıkarak iktidarın sansür mekanizmasının sanatta işleyişi ele alınmaktadır. Olağanüstü Halin (OHAL) bir milat olduğu bu yazıda sansür mekanizmasının temel olarak yasama, yürütme, yargı ve “devlet-dışı aktörler” nezdinde nasıl yerleştiği, işlediği ve kalıcı hale getirildiği ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Alara Sert, Nur Tüysüz
Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.