Kamera Arkası: Türkiye’deki Set İşçileri Arasında Tükenmişlik ve Yardım Aramanın İncelenmesi
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2021.37Anahtar Kelimeler:
tükenmişlik, yardım arama, set işçiliği, iş talepleriÖzet
Arkaplan: Set işçileri, televizyon, film ve reklam prodüksiyon setlerinde istihdam edilmektedir. Uzun saatler çalışmak, finansal güvence eksikliği ve organizasyonel yapı eksikliği de dahil olmak üzere, çalışanların karşılaştığı büyük iş talepleri nedeniyle Türkiye’de set işçiligi ‘tehlikeli işler’ sınıfına dahil edilmiştir (Bekçi, 2015). Amaç: Bu çalışma, yardım aramanın iş taleplerinden korunmadaki potansiyel rolünü yorumlamak için Lazarus ve Folkman’ın (1984) problem odaklı başa çıkma kavramına atıfta bulunarak tükenmişliğin yordayıcılarını incelemektedir. Yöntem: Rastgele olmayan kolayda örnekleme tekniği ile çeşitli iş deneyimlerini temsil eden 432 katılımcıdan oluşan bir örneklem grubu elde edilmiştir. Bulgular: Mevcut çalışmanın üç ana bulgusu vardır. 1. Büyük iş talepleri (örneğin, çalısma saatleri, günler, gelir) tükenmişliği yordamaktadır. 2. Katılımcı özellikleri (örn. cinsiyet, aile durumu, çocuklar), en büyük etkiyi gösteren cinsiyetle birlikte, tükenmişliği kısmen yordamaktadır. 3. Yardım arama, tükenmişlik ile minimal düzeyde ilişkilidir. Sonuç: Bulguları, çalışan refahını ve tükenmişlik deneyimlerini en aza indirebilecek veya şiddetlendirebilecek Türkiye kültürel ve sosyal dinamikleri bağlamında yorumluyoruz.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 Ece Akten, Ryan Macey Wise
Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.