Türkiye’nin Filistin Sorununa Çok Kimlikli Yaklaşımı (1980-2011)
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2025.235Anahtar Kelimeler:
Türk dış politikası, kimlik, Filistin, İsrail, dönemsel kırılmalarÖzet
Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin çok kimlikli dış politikasını Filistin sorununa yaklaşımı üzerinden analiz etmektir. Tarihsel ve toplumsal birikimin ürünü olan Ulusallık, Batılılık, Müslümanlık ve İmparatorluk Mirasçısı kimlikleri Türkiye’nin Filistin politikasına yön vermiştir. İç ve dış siyasi dinamiklerin etkileşimi farklı dönemlerde farklı kimliklerin öne çıkmasını sağlamıştır. Belli dönemlerde Türkiye’nin Filistin politikasına birden çok kimlik yön vermiştir. Çalışma iç siyasette ve uluslararası sistemde birçok kırılmanın meydan geldiği 1980-2011 aralığına odaklanmaktadır. Söz konusu derin kırılmalar Türkiye’nin çok sık kimlik değiştirmesinin arkasında yatan temel faktördür. Türkiye’nin Filistin sorununa yönelik dalgalı bir politika izlemesi de bu bağlamda ele alınabilir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Ozan Kuyumcuoğlu

Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.