Tanzimat dönemi Ermeni İdaresinin Hukuki Salâhiyetleri ve Sınırları
Bir Ensest, Zina ve Kürtaj Davası
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2021.13Anahtar Kelimeler:
Arz-ı mahzar, Osmanlı Ermenileri, Tanzimat, ensest, zinaÖzet
Bu makale 1856’da Konya Akşehir’den İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’ne gönderilen bir arz-ı mahzar ışığında Ermeni idaresinin hukuki yetkilerini, sınırlarını ve/veya sınırlılıklarını incelemektedir. Patrikhane’den istenen, ensest, zina ve kürtaj suçlarının işlendiğine işaret eden çözülememiş davaya ilişkin bir tavsiyede bulunmalarıdır. Özellikle de Tanzimat’ın doruğu denilebilecek bu dönem Osmanlı İmparatorluğu tarihyazımında en ilerici dönem olarak tahayyül edilir. Bu makale, Patrikhane Arşivi ışığında Ermeni idaresinin kendi salâhiyetinde olan hukuki yetkilerini ancak sınırlı bir şekilde kullanabildiğini iddia etmektedir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 Talin Suciyan
Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.