Sessiz ve Saklı: “Çerezsiz Dünya”da Çevrimiçi Gözetim - Uluk, Murat (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Çerezsiz dünya, çevrimiçi gözetim süreçlerinde geleneksel yöntemlerden birisi olan çerezlerin kullanımının yerine geçecek yeni yöntemleri içeren bir konsepttir. Son 20 yılda çerezler çevrimiçi izleme ve gözetimin en önemli aracı haline gelmiştir. Büyük teknoloji şirketleri ve reklam sektörü bu veriler üzerinden kayda değer kazanç elde etmiştir. Çerezlerin bu alandaki kullanımının yarattığı mahremiyet endişeleri hem tarayıcılar tarafından engellenmelerine hem de yasalar tarafından katı kurallara tabi olmalarına neden olmuştur. Çerezlere alternatif bir yöntem arayışına giren sektör, yeni ürünler geliştirmiş ve yeni gözetleme taktikleri benimsemiştir. Çalışma, çerezsiz dünya kavramını, yeni nesil izleme yöntemlerini ve gizlilik üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Alan yazında internet çerezlerine ait oldukça sınırlı çalışma varken, çerezsiz dünyayla ilişki bir çalışma yer almamaktadır. Çalışmada, çerezsiz gözetim teknolojilerinin geleneksel yönteme kıyasla daha az görünür, daha zor tespit edilebilir ve engellenmesi zor olduğu görülmüştür.