Krizlere Karşı Kurumsal Dayanıklılık Geliştirmede İnsan Kaynakları Yönetiminin Rolü - Kişi, Nermin (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, krizlere karşı kurumsal dayanıklılığın artırılmasında İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY)’nin rolünü sistematik bir şekilde incelemektir. Bu doğrultuda, Web of Science (WoS) ve Scopus veri tabanlarından elde edilen araştırmalarla, İKY uygulamalarının kurumsal dayanıklılığı nasıl geliştirdiği analiz edilmiştir. Çalışmada, İKY’nin personel tedariki, eğitim ve geliştirme, performans yönetimi, ücret yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği gibi temel fonksiyonlarının kriz yönetimi üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, İKY fonksiyonlarının krizlere uyum sağlama hızını artırarak, örgütsel performansı ve uzun vadeli başarıyı desteklediğini göstermektedir. Ayrıca, İKY’nin stratejik bir araç olarak kurumsal dayanıklılığın inşasında kritik bir rol oynadığını vurgulamaktadır. Sonuç olarak, örgütsel krizlerde etkili bir dayanıklılık sağlamak için İKY stratejilerinin bütüncül bir yaklaşım ile uygulanmasının gerekli olduğu ortaya çıkmaktadır.