Tanzimat dönemi Ermeni İdaresinin Hukuki Salâhiyetleri ve Sınırları: Bir Ensest, Zina ve Kürtaj Davası - Suciyan, Talin (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2021)
Bu makale 1856’da Konya Akşehir’den İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’ne gönderilen bir arz-ı mahzar ışığında Ermeni idaresinin hukuki yetkilerini, sınırlarını ve/veya sınırlılıklarını incelemektedir. Patrikhane’den istenen, ensest, zina ve kürtaj suçlarının işlendiğine işaret eden çözülememiş davaya ilişkin bir tavsiyede bulunmalarıdır. Özellikle de Tanzimat’ın doruğu denilebilecek bu dönem Osmanlı İmparatorluğu tarihyazımında en ilerici dönem olarak tahayyül edilir. Bu makale, Patrikhane Arşivi ışığında Ermeni idaresinin kendi salâhiyetinde olan hukuki yetkilerini ancak sınırlı bir şekilde kullanabildiğini iddia etmektedir.