Türkiye’de Popüler Kültür ve Siyaset: Kızılcık Şerbeti Tartışması - Altınordu, Ateş (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Dindar-muhafazakâr ve seküler iki aile arasındaki etkileşimi konu alan popüler televizyon dizisi Kızılcık Şerbeti’nin Mayıs 2023’teki kritik seçimlere yaklaşık bir ay kala Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından cezalandırılması, kamusal alanda hararetli tartışmaları da beraberinde getirdi. Dizideki Nursema karakteri bu süreçte siyasi bir sembol niteliği kazanarak birçok politik tartışmanın merkezinde yer aldı. Makale, Kızılcık Şerbeti dizisi etrafındaki tartışmalardan yola çıkarak, Türkiye’de popüler kültür ile siyaset arasındaki ilişkileri incelemektedir. Çalışma kurmaca popüler kültürün toplumun kendi dinamikleri üzerine düşünmesi ve siyasi meseleleri tartışması için önemli bir alan açtığı sonucuna ulaşmaktadır. Araştırmanın bulguları aynı zamanda sansürün belirli koşullarda nesnesine duyulan popüler ilgiyi artırarak amaçlananın aksine sonuç verdiğini öne süren ‘Streisand etkisi’ hipotezini desteklemektedir.