Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Geçiş Sürecinde Siyasi Seçkinlerin Coğrafya-Medeniyet İlişkisi Algısı - Kuyumcuoğlu, Ozan (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2021)
Bu çalışma Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde siyasi seçkinlerin coğrafya-medeniyet ilişkisine yönelik algısını incelemektedir. Bu süreçte seçkinler Batı’yı üretim, çalışkanlık, dinamizm, disiplin ve ilerleme ile özdeşleştirirken, Doğu’yu durağanlık, tembellik, kadercilik, yıkım ve gerilikle ilişkilendirirler. Daha da önemlisi, Osmanlı’nın da parçası olduğu Doğu’yu yok olmaya ya da en iyi ihtimalle tahakküm altında kalmaya mahkûm görürler. Bu nedenle “medeniyete” bir başka ifade ile “Batı’ya” bir an önce dahil olmayı hayatta kalma meselesi olarak değerlendirirler. Dolayısıyla coğrafya algıları bir tür varoluş krizi etrafında şekillenmiştir. Erken Cumhuriyet’in Batı’nın bir parçası haline gelme gayreti de bu çerçevede anlaşılabilir.