Statik Görüntüden Hareketli Görüntüye; Üretken Yapay Zekânın 2B Animasyondaki Rolü - Ekmen, Büşra; Toy, Ertan (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Sanat ve teknolojinin birleşimi, üretken yapay zekâ (ÜYZ) tabanlı araçların animasyon üretim süreçlerinde nasıl kullanılabileceğine dair yeni ufuklar açmaktadır. Geleneksel yöntemlerle zaman ve emek gerektiren animasyon üretimi, ÜYZ tabanlı araçlarla hızlanmakta ve yeni yaratıcı olanaklar sunmaktadır. Bu çalışmada, ÜYZ’nın iki boyutlu (2B) animasyon üretimindeki rolü ve animasyon sürecini nasıl şekillendirdiği ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, animasyon sanatında kullanılan geleneksel teknikler, ÜYZ tabanlı araçlar ile animasyon sahnelerinin üretim sürecinde nasıl canlandırılabileceği incelenmiştir. Runway, Kling AI ve Minimax Hailuo AI gibi ÜYZ tabanlı platformların sunduğu farklı teknik yaklaşımlar analiz edilerek, ÜYZ ile oluşturulan animasyonlarda hareket akıcılığı, kullanım kolaylığı, devamlılık ve görsel kalite gibi unsurlar değerlendirilmiştir. Bu araştırma, ÜYZ’nın animasyon süreçlerine katkısını, üretim hızına etkisini ve görsel kalite üzerindeki rolünü ortaya koyarak, ÜYZ’nın gelecekte animasyon endüstrisine nasıl yön verebileceğini incelemektedir.