Türkiye’nin Filistin Sorununa Çok Kimlikli Yaklaşımı (1980-2011) - Kuyumcuoğlu, Ozan (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin çok kimlikli dış politikasını Filistin sorununa yaklaşımı üzerinden analiz etmektir. Tarihsel ve toplumsal birikimin ürünü olan Ulusallık, Batılılık, Müslümanlık ve İmparatorluk Mirasçısı kimlikleri Türkiye’nin Filistin politikasına yön vermiştir. İç ve dış siyasi dinamiklerin etkileşimi farklı dönemlerde farklı kimliklerin öne çıkmasını sağlamıştır. Belli dönemlerde Türkiye’nin Filistin politikasına birden çok kimlik yön vermiştir. Çalışma iç siyasette ve uluslararası sistemde birçok kırılmanın meydan geldiği 1980-2011 aralığına odaklanmaktadır. Söz konusu derin kırılmalar Türkiye’nin çok sık kimlik değiştirmesinin arkasında yatan temel faktördür. Türkiye’nin Filistin sorununa yönelik dalgalı bir politika izlemesi de bu bağlamda ele alınabilir.