Doğarken Ölen, Ölürken Doğan Şahmaran - Yavuz, Öze (REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
ağacım ben başı göğe, ayakları yer altına uzanan. hem doğuran, hem içine alanım ben. an ol’anım, anda ol’anım. toprağım ben, suyum, kâh sakin kâh coşkun akar, okyanusa karışır, sonsuz mavi ol’urum. ateşim ben, rüzgârım, kartal ol’up uçarım, dağ tepe aşarım, döner ben’e varırım. yılanım, kartalım, güneşim, ayım ben, karıncayım, ağacım, börtü böcek taşım ben, her an doğarım yine yeni yeniden, Öze Yavuz